Brno 2015

Brno 2015
Katedrála Sv. Petra a Pavla

14. 8. 2011

Výlet Lysice - Kunice - Boskovice

Sobota 13. srpna 2011

Ráno před sedmou hodinou vyrážím autobusem na celodenní výlet do oblasti Českomoravské vrchoviny, do krásného kopcovitého terénu s dalekými výhledy. 
No, ty výhledy asi nebudou OK, protože od rána na střídačku prší:-(
Cesta do Lysic byla poznamenaná deštěm a kontrolou motorek... je totiž Velká cena...
Dopoledne i po obědě vykouklo sluníčko, a tak s kamarádkou a kamarádem vyrážíme na obhlídku Kunic a okolí. Vyšli jsme za obec na kopec a koukali na všechny strany... Fotila jsem...
Potom jsme jeli do Boskovic, tam zase začalo pršet a to docela dost. Vraceli jsme se do Kunic druhou stranou kolem rybníka a stáda krav. Projeli jsme dědinu křížem krážem. Na posledním zastavení jsme fotili krásnou duhu. Část fotek je v prezentaci napravo. Kdo chce může se podívat:-)
Kolem osmé večer jsme přijeli do Lysis na zastávku autobusu 301 a já odjela zpátky do Brna. Výlet byl super, odpočinula jsem si a nakonec ani to počasí nebylo tak nejhorší:-)


Popis jednotlivých navštívených míst - viz níže, fotogalerie vpravo nahoře.

Obec LYSICE se nachází v malebné krajině na pokraji Českomoravské vysočiny. Poprvé je připomínána k roku 1308 s jejími prvními držiteli, pány z Kunštátu, kteří zde postavili středověkou tvrz , přebudovanou později na renesanční zámek.

Lysice náměstí
Lysice zámek
Zastávka autobusu Lysice, pohostinství

KUNICE je oválná návesní obec 5 km jižně od Kunštátu a 5 km severně od Lysic. Jméno obce vzniklo příponou k vlastnímu jménu Kuna. Místní pověst vypráví, že Kuna z Kunštátu kdysi v těchto místech chytal kuny do zátvorů, kterým se říkalo kunice. Nejstarší zpráva je z roku 1349, obec je však zřejmě starší. Náležela ke kunštátskému panství.
Obec Kunice
Konec obce
Krásná vyhlídka
Zalesněné kopce Záhoří a Nivy.
Silnice od Drnovic do Kunic
BOSKOVICE leží na střední Moravě asi 40 km severně od Brna na hranici mezi Boskovickou brázdou a Drahanskou vrchovinou v nadmořské výšce asi 380 metrů.
Jsou obklopeny pěknými lesy Drahanské vrchoviny. V okolí města je řada značených turistických tras, které směřují do klidových zón Kunštátska s pískovcovou jeskyní v Rudce. Boskovice se nacházejí v severní části Moravského krasu se Sloupsko - Šošůvskými jeskyněmi a dalšími lokalitami krasového území. Moravský kras je druhá nejstarší  Chráněná krajinná oblast v České republice.

Budova městské radnice s věží
Hranolovitá věž, celková výška 41,5 m, věž má 106 schodů
Kostel sv. Jakuba st. z roku 1346
Kašna -  Masarykovo náměstí
 


Žádné komentáře:

Okomentovat