Brno 2015

Brno 2015
Katedrála Sv. Petra a Pavla

28. 9. 2009

Nordic Walking - vybavení

Nordic Walking hole - poutko

Výšku holí zjistíte dle koeficientu – výška postavy x 0,68. A nebo bez výpočtu - výška hole dosahuje k lokti uživatele. Holí pro Nordic Walking je několik druhů. Správná hůl musí mít masivní poutko pevně obepínající zápěstí, takovou polorukavici.
 poutko detail 1.JPGpoutko detail 2.JPG
Poutka mohou být neodepínací (pevné) nebo odepínací, takzvaný ClikClak. ClikClak poutko jednoduchým pohybem oddělíte od madla. Tento systém je výhodný třeba při občerstvování. Ale bohužel si nemůžete seřídit velikost poutka dle objemu své ruky. To nabízejí pouze poutka pevná. 

Nordic Walking hole - madla

 Madlo hole musí být bez výčnělků, hladké a jednoduché. Protože při konečné fázi pohybu ruky hůlku vypouštíte z dlaně a při špatném poutku by hůl mohla sklouznout a široká madla s výčnělky (podobné jako u sjezdových holí) tento pohyb neumožňují. V nabídce jsou též Nordic Walking hole vybavené madlem "ERGO". Toto madlo umožňuje větší přenos síly ruky na hůl. Je též vhodné pro "Walkery" s pohybovou indispozicí zápěstí a prstů.
madlo detail.JPGdetail ergo clikclak.JPG

Nordic Walking hole - tubus

Tubus hole by neměl být pružný, aby se zbytečně neztrácela síla, kterou se opíráte o Nordic Walking hole. Tubusy Nordic Walking holí se vyrábí z různých materiálů a slitin. Hole jsou jak hliníkové tak carbonové s ruzným procentem skelného vlákna.
Hliníkové hole
byvají levnější, ale těžší. Na výrobu holí se používají různé slitiny hliníku. Hole by měli být pevné, nepružné aby se zbytečně neprohýbali a tím neztrácela síla odrazu. Téměř všichni renomovaní výrobci Nordic Walking holí již nemají hliníkové hole v nabídce a vyrábějí, takřka výhradně, carbonové Nordic Walking hole. Jedinou vyjímkou jsou hole teleskopické (viz.níže).
Carbonové hole
jsou lehčí. A ve svislém tlaku odolnější. Hůl by měla mít alespoň 70% carbonu a maximálně 30% skelného vlákna. Při menším množství carbonu je hůl pružná a ztrácí se v ní síla odrazu. Nejlepší hole jsou ze 100% carbonu. Takováto hůl je pevná, tvrdá a velmi lehká. Váha jedné kompletní hole Swix CT1 (100% Carbon), délky 125cm je 150g!!

Nordic Walking hole - doplňky a vychytávky

Součástí každých Nordic Walking holí je gumová „botička“ , která nasazená na bodec, umožňuje použití holí na tvrdých površích (asfalt, dlažba..).  Některé hole mají bodec "Twist&Go", který jednoduchým otočením změníte na lesní cesty nebo na asfalt.             
P6040209.JPGbodce+botičky detail.JPG

Nordic Walking hole - pevné a teleskopické

Pevné hole
- jsou většinou vyráběny v intervalu 5cm. Mají několik výhod oproti teleskopickým. Jsou lehčí, nehrozí nebezpečí neočekávaného zasunutí a nikdy nepřenáší vibrace do paže.
Teleskopické hole
- jsou o málo skladnější.  Spoj musí vydržet, v rozloženém stavu, tlak min. 120 Kg. Vyrábějí se převážně dvoudílné a ve složeném stavu jsou  95cm dlouhé.   Nekvalitní teleskop přenáší vibrace do paží.
V letošním roce dorazili na trh také Nordic Walking hole třídílné teleskopické, které se dají složit až na 65 cm.  V současnosti je dodává pouze několik málo firem. V tomto případě platí jednoduchá rovnice - čím více spojů tím pružnější hůl.  Tyto hole mají v názvu většinou náznak cestování např. Traveler apod. Protože jsou skladné a cestovat s nimi letadlem je snadné. Vejdou se do cestovního kufru.

Nordic Walking - boty

Boty doporučuji pohodlné a nízké. Kotníkové boty nedovolují správný pohyb v kotníku. Existují  i speciální boty na Nordic Walking, které mají patu odtlumenou proti nárazu více než špičku a podrážku v oblasti paty zkosenou pro lepší došlap. Tyto boty zatím dodávají téměř výhradně pouze renomované firmy. Většina takovýchto bot má v názvu nějakou úpravu slov "Nordic Walking" . Vhodná obuv musí být pohodlná a nesmí nikde tlačit ani po delší procházce.


Nordic Walking - rukavice

Mají vetšinou "ustřižené" prsty jako cyklo rukavice. Ale nemají dlaňovou část vypolstrovánu proti nárazu.  Používaný materiál bývá lehký a pot odvádějící. 

Žádné komentáře:

Okomentovat