Brno 2015

Brno 2015
Katedrála Sv. Petra a Pavla

6. 8. 2011

Podkomorské lesy jih - U křivé borovice 1. trasa

Vycházka č. 1 - Podkomorské lesy

Je pátek 5. srpna.... předpověď počasí hlásí déšť a bouřky...
Přes toto varování se vydáváme s hůlkama na odpolední vycházku. Jdeme kolem zastávek autobusu č. 54 Kamechy a U Borovice pokračujeme k bývalé hájence. Teď je to asi ranč... jsou tam stáje pro koně a pár jsme jich po cestě taky potkaly.

Cesta k Ríšově studánce

Měly jsme v plánu pokračovat dál do lesa, ale po pár metrech jsme se vrátily, protože cesta byla samé bláto. Zvolily jsme trošku jinou cestu zpět k Borovici a rozhodly se, že půjdeme k přehradě. Zkrátka vsadily jsme na jistotu:-)

Cesta od "Křivé borovice"

Zdá se, že nejpěknější cesta k přehradě je z horní části bystrckého sídliště. Zvláště je vhodná pro cestu k plážím na Kozí horce nebo jako spojka k silnici do Veverské Bítýšky. Celá vede po lesní asfaltce mezi roztroušenými soukromými chatami. Všichni "Bystrčáci" ji dobře znají a už se dostala i do cyklistických tras, takže i "přespolní" ji hojně využívají.

Rakovec - brněnský "prýgl"

Cestou mezi zahrádkami (označeno jako ulice Ruda) jdeme do lesa. Za garáží začíná cesta poměrně hodně klesat. Kolem silničky bývaly dříve lavičky k odpočinku, dnes už jsme žádnou neviděly. Po třetím dílčím klesání jsme přišly na křižovatku s lesní cestou, která vede k červené značce. Cesta zatáčí doprava a na další křižovatce doleva. Po posledním klesání přicházíme k červené a žluté značce, kde zahýbáme doprava a mezi zahrádkami přicházíme k autobusové zastávce na Rakovci.

Brno - Bystrc - Přehrada

U vody máme malinkatou přestávku na pití a nasazujeme na hůlky botičky. Jdeme chvilku kolem přehrady, ale voda páchla, tak jsme raději dál šly přes pole a došly k zastávce Přístavište. Minuly jsme stanoviště balónů a dále šly pořád dolů k zřejmě nejstaršímu stromu na území Brna - lípě srdčité, která roste v Bystrc na ulici Výhon před restaurací U Šťávů.

Lípa stará 380 až 400 let. Má dutý kmen, jehož obvod činí 440 cm

Minuly jsme bystrcký kostel a na zastávce Zoologická zahrada jsme ukončily naše páteční putování s hůlkama NW.
Bohužel jsem si doma zapomněla krokoměr, ale podle odborného odhadu kamarádky počítáme, že jsme ušly tak 8 km. Ke konci cesty začínalo v dálce bouřit....ale bezpečně jsme dorazily obě domů. Asi za další půlhoďku se spustil pořádný slejvák.

Vycházka byla super a těším se na trasu č 2 :-)

Naše páteční trasa: Kamechy - přehrada - ZOO zastávka MHD


Něco málo o lesích kolem Bystrce...

Přírodní park Podkomorské lesy zahrnuje rozlehlé lesní komplexy, v jejichž středu skalnatým údolím protéká řeka Svratka tvořící zde Brněnskou přehradu. Jsou nejrozsáhlejším lesním komplexem na území města Brna.
V jižní části se nachází nejvyšší kopce přírodního parku - Kopeček (479) a Lipový vrch (478) - které jsou zároveň nejvyššími vrcholy na území města Brna. Lesní silnička od Masarykova okruhu přes Ríšovu studánku na Rakovec umožňuje projetí lesů na kole i za největšího mokra. Několik zdejších míst nám připomíná, že se nacházíme v kraji Pohádky máje - Ríšova a Helenčina studánka, Podkomorská myslivna.  Na skalním ostrohu nad přehradou stráží zdejší okolí majestátný hrad Veveří, v jehož panství veverském bývaly v dávných dobách seskupeny všechny okolní obce.
Severní část, kromě pláží na břehu přehrady a cesty vedoucí v blízkosti nádrže přes skály u Zouvalky až do Veverské Bítýšky, je poměrně málo navštěvovaná. Obrovskou část oblasti zabírá velká oplocená lesní obora ve vyšších partiích kopců Trnůvka a Kuňky. V oboře, oficiálně pojmenované Přehrada, je množství volně pobíhající lesní zvěře.

Žádné komentáře:

Okomentovat